Koulutus ja konsertit

MAAKUNNAN KUOROJEN YHTEISTOIMINTAA 

Kutsu lähetettiin kaikille maakunnan kuoroille 18.4.2013

Maakuntaamme mainitaan monesti Karjalan laulumaaksi. Se on kovin mairitteleva määrittely, mutta teemmekö riittävästi asian eteen? Pystymmekö yhdistämään voimamme? Kuorolaulu on monessa mielessä erinomainen harrastus: musiikin tekemisestä ja sen esittämisestä nauttiminen, terapeuttinen vaikutus,  unohtamatta sosiaalista yhdessä oloa sekä paljon muuta. Entä lähitulevaisuus?

Nuorten mukaan saaminen on yleinen ongelma. Kuoroharrastuksen vaihtoehtoina ovat kymmenet, sadat harrastusmuodot ja lajit, jotka houkuttelevat nuoria ihmisiä riveihinsä puhumattakaan perheen ja työelämän vaatimasta ajasta ja energiasta. Tämä on toistaiseksi hyväksyttävä ja odotettava, kunnes nuoret saavat elämänsä tärkeysjärjestykset toteutettua. Jossain vaiheessa alkaa kuorokin kiinnostaa.

Mitä voimme yrittää

Ainakin voimme koota nykyiset rivimme – koko maakunnan kuorot ja lauluyhtyeet, järjestäytymät-tömät ja järjestäytyneet, kaikki tyylilajit sisältäen – ja miettiä, mitä voimme yhdessä saada aikaan yleisen myötätunnon ja kiinnostuksen lisäämiseksi harrastustamme kohtaan. Kaikkihan olemme samaa mieltä siitä, että yhteinen pyrkimyksemme on tuottaa yleisölle hyvää mieltä musiikin avulla ja samalla nauttia itsekin. Pohjois-Karjalassa on maamme parhainta ”kuorovarantoa”, joka ei toistaiseksi ole riippuvaista nuorten mukaan saamisesta. Tietenkin jokainen porukka koettaa saada koko ajan nuorennosta mukaansa, mutta me saamme kyllä tämän ”Karjala laulumaaksi”- kehitysvaiheen liikkeelle nykyisilläkin voimilla, kun yhdistämme ne.

Mitä käytännössä

Yhteistoiminta vaatii jonkin verran kokoontumista ja tuumaamista sekä yhteisiä päätöksiä toimenpiteistä ja meneteltiin näin:

  • Kutsuttiin Pohjois-Karjalan kaikkien kuorojen ja pienyhtyeiden yhteiseen neuvonpitoon, jossa neuvoteltiin maakunnan kuoromusiikin kehittämisestä vapaan keskustelun avulla ja Ideoitiin voimien yhdistämistä esim. muutaman mittavan tapahtuman järjestämisestä yhteisvoimin eri puolilla maakuntaa.

 

Neuvottelutilaisuus pidettiin 4.5.2013, jossa päätettiin järjestää  pohjoiskarjalaisten kuorojen kavalkadi helmikuussa 2014, paikkana Lieksan Brahe-sali.

Yhteinen koulutus- tai koulutus/konserttipäivä on järjestetty tämän jälkeen perinteisesti joka vuosi tammi- tai helmikuussa.